Kina koristi tretman matičnim stanicama za liječenje teških slučajeva COVID-19

Tekst preveden sa stranice Xinhuanet i izvorno se nalazi na linku ispod:
http://www.xinhuanet.com/english/2020-03/05/c_138846353.htm

Kineski istraživači proučavaju upotrebu tehnologije matičnih stanica u liječenju osoba teško oboljelih od bolesti novog korona virusa (COVID-19), prenosi Science and Technology Daily.

Četiri pacijenta oboljela od COVID-19, koji su primili tretman matičnim stanicama dok su bili u teškom zdravstvenom stanju, otpušteni su iz bolnice nakon oporavka, a kliničko ispitivanje ovog tretmana dodatno će se proširiti, izjavila je potpredsjednica Znanosti i tehnologije Xu Nanping.

Matične stanice mogu se samoobnavljati ili razmnožavati zadržavši potencijal da se razviju u druge vrste stanica. One mogu postati stanice krvi, srca, pluća ili drugih dijelova tijela.

Matične stanice također imaju izraženu sekretornu funkciju, potičući stvaranje novih krvnih žila, proliferaciju i diferencijaciju stanica, te potiskuju upalnu reakciju, tvrde stručnjaci.

Terapija matičnim stanicama korištena je za liječenje nekih zaraznih bolesti i komplikacija. Na primjer, okušana je u liječenju ptičje gripe H7N9 i pokazala je dobre rezultate.

Prema Ministarstvu nauke i tehnologije, Kineska akademija nauka razvila je novi lijek baziran na matičnim stanicama, CAStem, koji je pokazao obećavajuće rezultate u eksperimentima na životinjama. Istraživački tim podnio je zahtjev za hitnu procjenu od strane Državne uprave za medicinske proizvode. Odobrenje od strane etičkog odbora te kliničko posmatranje i evaluacija su u toku.

Istraživački tim iz petog medicinskog centra kineske Opšte bolnice PLA sarađuje sa bolnicama i institucijama u Wuhanu, epicentru epidemije, te opštinom Tianjin na sjeveru Kine kako bi proveli klinička istraživanja sigurnosti i učinkovitosti terapije mezenhimalnim matičnim stanicama u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19.