Univerzitetska bolnica u Baselu plazmom liječi bolesnike s korona virusom

Tekst preveden sa stranice BaselArea i izvorno se nalazi na linku ispod:
https://www.baselarea.swiss/baselarea-swiss/channels/innovation-report/2020/04/university-hospital-basel-treats-coronavirus-patients-with-plasma.html

Univerzitetska bolnica u Bazelu prva je švicarska bolnica koja je dva pacijenta oboljela od Covid-19 liječila plazmom pacijenta koji se oporavio od virusa, što znači da su pacijenti primili odgovarajuća antitijela. Ova metoda je potencijalna mogućnost liječenja.

Prema saopštenju za javnost Univerzitetske bolnice u Bazelu, plazma koja je primijenjena na dva pacijenta oboljela od Covid-19 sadrži „prije svega proteine ​​poput faktora koagulacije i imunoglobulina (antitijela protiv patogena).“ Pošto je ovo bila plazma pacijenta koji se oporavio od Covid-19, plazma sadrži i proteine ​​koji štite od ovog specifičnog virusa. Ovaj metod se već pokazao uspješnim protiv ebole i svinjske gripe. Međutim, ostaje da se vidi hoće li to biti slučaj i sa korona virusom.

Andreas Buser, šef Centra za darivanje krvi u Bazelu, citiran je u članku SRF-a, gdje kaže: „Upravo smo na ovaj način liječili nekoliko pacijenata. Samo će studija moći pokazati da li ovaj tretman zaista djeluje.“ Zajedno s Manuelom Battegayem, šefom Odjela infektologije u Univerzitetskoj bolnici u Bazelu, Buser predvodi istraživački tim koji provodi potencijalno liječenje. Ovaj tim će sada pratiti razvoj događaja, i nadaju se da će ova terapija moći da smanji težinu i trajanje bolesti. Battegay je za SRF izjavio: „Trenutno prikupljamo početno iskustvo.“

Darivanje krvi je dobrovoljno pacijentima za koje je dokazano da su se oporavili od virusa. Univerzitetska bolnica u Bazelu navodi da se donatori testiraju na bolesti koje se mogu prenijeti putem krvi, a nakon doniranja krvi „spektar virusa, bakterija i parazita kao i potencijalno štetnih bijelih krvnih zrnaca“ se neutraliziraju. Primaocu se tada plazma daje transfuzijom kroz vene.