Izraelci staničnom terapijom liječili pacijente oboljele od COVID-19 sa stopostotnom stopom preživljavanja

Tekst preveden sa stranice The Jerusalem Post, i izvorno se nalazi na linku ispod:
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-COVID-19-treatment-shows-100-percent-survival-rate-preliminary-data-624058

Kako je saopštila kompanija Pluristem a prenosi Jerusalem Post, ne samo da su svi pacijenti preživjeli, nego su četiri pacijenta pokazala i poboljšanje respiratornih parametara.

Šest pacijenata teško oboljelih od korona virusa u Izraelu, za koje se smatra da su visoko rizični za smrtnost, liječeni su Pluristemovom staničnom terapijom na bazi placente i preživjeli su, prema preliminarnim podacima koje je dostavila ova kompanija sa sjedištem u Haifi.

Pacijenti su sedmicu dana liječeni u tri različita izraelska medicinska centra u okviru izraelskog državnog programa jer su patili od akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih sa COVID-19. Četiri pacijenta su također pokazala zatajenje drugih organskih sistema, uključujući kardiovaskularni i bubrežni zastoj.

Prema Pluristemu, ne samo da su svi pacijenti preživjeli, nego su četiri pacijenta pokazala i poboljšanje respiratornih parametara, a troje ih je u poodmakloj fazi odvikavanja od ventilatora. Štaviše, dva pacijenta s već postojećim medicinskim stanjima pokazuju klinički oporavak uz respiratorno poboljšanje.

„Zadovoljni smo ovim početnim ishodom programa i posvećeni smo upotrebi PLX stanica za dobrobit pacijenata i zdravstvenih sistema”, rekao je izvršni direktor i predsjednik Pluristema Yaky Yanay. „Pluristem je posvećen korištenju svojih konkurentskih prednosti u proizvodnji velikih količina kako bi potencijalno isporučio PLX stanice većem broju pacijenata kome su one potrebne.”

Pluristemove PLX stanice su „alogene mezenhimske stanice koje imaju imunomodulatorna svojstva“, što znači da induciraju prirodne regulatorne T stanice i M2 makrofage imunološkog sistema, objasnila je ova kompanija u prethodnom saopštenju. Rezultat toga bi mogao biti preokret opasne prekomjerne aktivacije imunog sistema, što bi vjerovatno umanjilo fatalne simptome pneumonije i pneumonitisa (opće upale plućnog tkiva).

Prethodni pretklinički nalazi koji se odnose na PLX stanice pokazali su značajne terapijske učinke u ispitivanjima na životinjama plućne hipertenzije, plućne fibroze, akutne ozljede bubrega i gastrointestinalne ozljede.

Pluristem planira podnijeti zahtjev za pokretanje multinacionalnog kliničkog ispitivanja za liječenje komplikacija povezanih s korona virusom, navodi se u saopštenju. Kompanija već pregovara sa regulatorima u Sjedinjenim Državama i Europi kako bi „definisali kliničku strategiju za COVID-19“, dodao je Yanay.