Pacijentica teško oboljela od korona virusa izliječena tretmanom matičnih stanica

Tekst preveden sa stranice South China Morning Post, i izvorno se nalazi na linku ispod:
https://www.scmp.com/news/china/society/article/3053080/coronavirus-critically-ill-chinese-patient-saved-stem-cell

Jedna studija je pokazala da 65-godišnja pacijentica na odjelu intenzivne njege u bolnici u Kunmingu nije imala nuspojave nakon prvog tretmana matičnim stanicama, a nakon drugog tretmana je njeno zdravstveno stanje toliko poboljšano da je ponovo mogla hodati, javlja South China Morning Post. Ovi rezultati bi mogli biti izuzetno značajni i potaknuti slične kliničke prakse u liječenju pacijenata teško oboljelih od Covid-19.

Šezdesetpetogodišnja Kineskinja koja se teško razboljela nakon zaraze korona virusom postigla je zapanjujući oporavak primivši terapiju matičnim stanicama, pokazalo je novo istraživanje kineskih naučnika.

Na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici Baoshan u Kunmingu, glavnom gradu jugozapadne kineske provincije Yunnan, pacijentica se borila za život skoro dvije sedmice nakon što je oboljela od bolesti Covid-19 prouzrokovane virusom.

Međutim, prema naučno-istraživačkom radu koji je objavio tim naučnika Univerziteta u Kunmingu na čelu sa doktorom Hu Minom, samo četiri dana nakon što je primila prvu injekciju matičnih stanica pupčane vrpce, žena je ponovo prohodala.

„Iako je ovdje prikazan samo jedan slučaj, on bi mogao biti vrlo značajan i potaknuti slične kliničke prakse u liječenju pacijenata teško oboljelih od Covid-19“, navodi se u studiji koja je u četvrtak objavljena na Chinaxiv.org. Ova terapija bi „mogla biti idealan izbor da se koristi ili kombinuje sa drugim agensima za moduliranje imuniteta“, navodi ista studija.

Slučaj Yunnan jedno je od 14 ispitivanja koja koriste matične stanice za liječenje pacijenata s korona virusom u Kini, prema bazi podataka kliničkih ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije. Iako je ova tehnologija i dalje kontroverzna, zdravstvena nadležna tijela i medicinski stručnjaci nadaju se da bi ona mogla biti spas za teško oboljele bolesnike.

Pacijentica je u Kunming stigla 21. januara letom iz Wuhana, glavnog grada centralne kineske provincije Hubei i epicentra epidemije korona virusa. Sedmicu dana kasnije imala je simptome blage vrućice, umora i kašlja, pa je otišla u jednu javnu bolnicu gdje je testirana na Covid-19 i rezultat je bio pozitivan. Odatle je prebačena u bolnicu Baoshan.

Slijedeći stroge smjernice koje je vlada propisala za liječenje bolesnika s korona virusom, ljekari su prvo davali antivirusne lijekove i antibiotike, te su ovoj pacijentici koja također boluje od dijabetesa tipa 2 dali kisik kao pomoć disanju. Njeno stanje se u početku poboljšalo a onda brzo krenulo nizbrdo i ona je 1. februara premještena na odjel intenzivne njege.

Situacija nije išla nabolje, a pošto se zdravlje pacijentice pogoršavalo i njeni organi počeli da otkazuju, ljekari su morali brzo djelovati. Nakon konsultacija sa etičkim komitetom bolnice i porodicom pacijentice, tretman matičnim stanicama započeo je 9. februara.

Matične stanice su visoko adaptivne stanice ranog stadija koje se razvijaju u različite vrste stanica koje funkcionišu tako da da proizvode tkivo, organe ili tjelesne tekućine. Matične stanice korištene u Kunming studiji potiču iz laboratorijske kulture pupčane vrste novorođenčadi.

Ljekari su razmotrili upotrebu terapije matičnim stanicama jer su ostala istraživanja pokazala da Covid-19 uzrokuje ozbiljna oštećenja pluća, jetre i drugih organa. Testovi provedeni na životinjama nagovijestili su da bi matične stanice mogle popraviti tu štetu.

Prema studiji, pacijentici je prva od tri injekcije data 9. februara. Nakon što nije imala nuspojeve na tu početnu dozu, drugu injekciju je primila tri dana kasnije. 13. februara uspjela je ustati iz kreveta i prošetati uz vrlo malu pomoć.

Posljednju injekciju je primila 15. februara, a dva dana kasnije uspjela je napustiti odjel intenzivne njege i vratiti se na redovni bolnički odjel. Njeni vitalni znakovi vratili su se u normalu a test brisa grla za Covid-19 bio je negativan.

Prema dr. Li Honghuiju, koji je uključen u slična ispitivanja u Loudi centralnoj bolnici u centralnoj kineskoj provinciji Hunan, ubrizgavanje matičnih stanica može dati značajne rezultate u roku od tri dana. „Ne možemo se pridržavati pravila. Moramo biti odvažni i inovativni”, citirao ga je Hunan Daily prošle sedmice.

Zhang Xinmin, direktor za biološku tehnologiju u Ministarstvu nauke i tehnologije u Pekingu, rekao je na konferenciji za novinare 15. februara da preliminarni rezultati eksperimenata sa matičnim stanicama sprovedenih širom zemlje nagovješćuju da je tehnologija „sigurna i učinkovita“.

Bolnice u Huanggangu, jednom od najteže pogođenih gradova u provinciji Hubei, primile su pošiljku matičnih stanica i primit će ih tri kritično bolesna pacijenta, javili su državni mediji.

U još jednom naučno-istraživačkom radu objavljenom na Chinaxivu navodi se da je sedam pacijenata s korona virusom u Pekingu primljeno na terapiju matičnim stanicama i reagovalo na sličan način kao i žena iz Kunminga.

Tehnologija matičnih stanica pojavila se 1980-ih, ali ostaje vrlo kontroverzna. Naučnici su u početku razmotrili ljudske embrione kao izvor stanica, ali ta ideja je izazvala oštre reakcije iz etičkih razloga. Istraživačka zajednica reagovala je predloživši alternativne metode za prikupljanje matičnih stanica, poput pretvaranja normalnih stanica tkiva u matične stanice, ali ti su napori okaljani nizom skandala u Sjedinjenim Državama, Japanu i Južnoj Koreji koji su uključivali fabrikaciju eksperimentalnih podataka.

U Kini su naučnici angažovani na vrhunskim istraživanjima matičnih stanica. Iako je upotreba stanica iz zdravih embrija zabranjena, naučnicima je dozvoljeno da koriste oplođena jajašca odbačena zbog bolesti ili defekta.

Jedna doktorica koja liječi bolesnike s korona virusom u Pekingu izjavila je da u medicinskoj zajednici raste rasprava o potencijalnim koristima terapije matičnim stanicama. „Industrija matičnih stanica možda ima neki interes za promociju svoje tehnologije u ovoj krizi, ali ako ona zaista djeluje treba je učiniti dostupnom većem broju pacijenata“, izjavila je.