Pacijentica s korona virusom spašena terapijom matičnim stanicama

Tekst preveden sa stranice Cells4Life, i izvorno se nalazi na linku ispod:
https://cells4life.com/2020/03/coronavirus-stem-cell-therapy/

Nedavna studija je pokazala da je kritično bolesna pacijentica zaražena novim korona virusom doživjela zapanjujući oporavak nakon što je primila terapiju matičnim stanicama pupčane vrpce, prenosi Cells4Life.

Šta se kaže u studiji?

Nakon što je oboljela od COVID-19, šezdesetpetogodišnja pacijentica se skoro dvije sedmice borila da ostane živa. Nakon toga, pacijentica je dobila injekciju matičnih stanica izvedenih iz pupčane vrpce. Samo četiri dana nakon što je primila terapiju, pacijentica je opet mogla hodati.

Nakon terapije matičnim stanicama, pacijentica je prijavila da nema nuspojave, demonstrirajući potencijal matičnih stanica pupčane vrpce u liječenju COVID-19. U studiji se navodi: „Iako je ovdje prikazan samo jedan slučaj, on bi mogao biti vrlo važan i potaknuti slične kliničke prakse u liječenju kritično bolesnih pacijenata oboljelih od Covid-19“.

Ima li još studija koje koriste matične stanice za liječenje COVID-19?

Mnogi istraživači tvrde da je tretman matičnim stanicama neizbježan trend liječenja virusom izazvane upale pluća, poput novog koronavirusa. Nedavno su se pojavila razna druga klinička ispitivanja koja istražuju matične stanice pupčane vrpce u liječenju COVID-19. Među njima je kolaborativni projekat koji predvode istraživači sa Šangajskog univerziteta i Medicinskog fakulteta Pekinškog saveza (PUMC) na Kineskoj akademiji medicinskih nauka.

Sedam pacijenata oboljelih od COVID-19 bilo je uključeno u ovo istraživanje u kojem su primili terapiju mezenhimalnih matičnih stanica. Simptomi svih pacijenata su znatno ublaženi u roku od samo dva dana po primitku terapije, bez nuspojava. Troje tih pacijenata otpušteno je 10 dana nakon tretmana matičnim stanicama. Istraživači ovog projekta opisali su te rezultate kao „ohrabrujuće i uzbudljive“.

Otkad je pokrenuta, studija je izliječila preko 30 pacijenata oboljelih od COVID-19. Svi pacijenti pokazali su značajno poboljšanje zdravstvenog stanja nakon terapije matičnim stanicama.

Pored toga, još četiri pacijenta sa COVID-19 koji su primili terapiju matičnim stanicama dok su bili u kritičnom stanju otpušteni su iz bolnice nakon potpunog oporavka. Još jedan istraživački tim iz kineske Opšte bolnice PLA sarađuje s bolnicama i institucijama u Wuhanu na provođenju kliničkih istraživanja sigurnosti i učinkovitosti terapije mezenhimalnim matičnim stanicama u liječenju bolesnika sa COVID-19. Klinička ispitivanja poput ovih nastavljaju da pružaju nadu među zdravstvenim i medicinskim stručnjacima.

Zašto su matične stanice pupčane vrpce korisne za liječenje COVID-19?

Prema istraživačima, kada su pacijenti u kritičnom stanju, uzrok pogoršanja koji može prouzrokovati smrt nalazi se u onome što nazivaju „upalnom olujom“.

Tokom „upalne oluje“, ljudsko tijelo se prekomjerno aktivira infekcijom koja može rezultirati ozbiljnim oštećenjima pluća i posljedično smanjenjem sposobnosti disanja.

U najtežim slučajevima respiratorni sistem može zakazati, što dovodi do smrti. Međutim, očekuje se da terapija matičnim stanicama pomaže u popravljanju takvog oštećenja zbog njihove jedinstvene sposobnosti samoobnavljanja i obnavljanja oštećenog tkiva.

Mezenhimalne matične stanice (MSC) koje se uzimaju iz krvi pupčane vrpce poznate su po svojim protuupalnim funkcijama i funkciji regulacije imuniteta, što može značajno poboljšati imunološku okolinu u plućima i smanjiti rizik od respiratornog zatajenja.

Upotreba MSC stanica u ovim kliničkim ispitivanjima dovela je do poboljšanja čak i kod pacijenata sa teškim simptomima COVID-19 i upalom pluća regulisanjem upalnih reakcija i poticanjem obnove i regeneracije tkiva, pomogavši im da se oporave.